K&Zs nagy kalandjai

K&Zs nagy kalandjai

Pioca tamadas es egyeb allatfajtak a Sinharaja esoerdoben

2018. március 31. - Kittcsi83

Amikor a programot terveztuk, akkor elegge nehezen allt ossze a kep, hogyan is fer bele minden, amit latni szeretnenk, koztuk pl Zs altal kedvelt dolgok, mint a turazas az esoerdoben. A Sinharaja az egyetlen esoerdo Sri Lankan, ezert Zs ezt mindenkeppen latni szerette volna. Mielott az europaiak betettek ide a labukat, addig az orszag 1/3-at, azaz 20 ezer km2-t boritott esoerdo, mara viszont, koszonhetoen a portugalok, majd a hollandok es az angolok „aldasos” tevekenysegenek, osszesen 88 km2-nyi!!! terulet maradt ebbol.

Az, hogy idejussunk, majdnem egy napunkba telt, ugyanis Ellabol ide, Deniyayaba 4 kulonbozo busszal jottunk, reggel fel 9-kor indultunk el es nagyjabol este fel 6-ra erkeztunk meg. Ezen ido alatt vegig buszon ultunk, kb max egy 1 oras szunettol eltekintve, mert ahogy az egyik  buszrol leszalltunk, szinte azonnal jott vagy indult a masik. A borondjeink elkepeszto retkesek mar, a buszok csomagtartoja nem eppen a legtisztabb hely a vilagon. Na de sebaj, mert igazabol 1466 rupiaert jottunk el ide negyen ezzel a buszos kozlekedessel, mig taxival ez negyunkre 12 ezer rupia lett volna. Idoben nem sokat vesztettunk, az auto sem tudott volna gyorsabban jonni, latva azt, hogy milyen az utak allapota. Nalunk ezekre az utakra kb semmit nem engedtek volna fel lovaskocsin kivul, nemhogy egy buszt, ami a kanyarban, ha nem sikerult az ivet befogni, akkor  visszatolat es csak ugy tud megfordulni es tovabbmenni. Nezzetek csak, milyen uton jartunk.

img-68f363a4c1fd19c5f7ea226ab683a735-v.jpg

Szoval nagy nehezen ideertunk, a fenekunket szetultuk, E szegeny eleg nehezen birta a buszozast, ugyhogy neki egy megvaltas volt, hogy vegre megerkeztunk Deniyayaba. Persze ahogy leszalltunk a buszrol, elkezdett omleni a monszun eso. Megvartuk, mig elall, nem akartam, hogy elazzunk, aztan indultunk el a kis szallasunkra.

A hely tok szuper amugy, egy hazban van negy szoba, tegnap meg csak mi voltunk, ma estere azonban minden szoba megtelt. A tulajdonos, Pali, hatalmas forma, viccelodi es nem utolso sorban jart mar Magyarorszagon! Sikerult vele egy jo biznisztosszehozni, igy a mai turankon o volt a guide-unk. A kis hazat egy szuperzold kert veszi korul, itt is van kis teraszszeruseg, lehet ott ucsorogni, ott van a reggeli, igazi kis kozponti helyiseg, raadasul Frances a kandur cica is ott kruzol, lehet vele bandazni meg simogatni ezerrel. Nagyon edes, a kis smaragd zold szeme tokeletesen passzol a haz koruli novenyek szinehez. Estenkent a tucskok ciripelnek, szallnak a szentjanos bogarkak, kuruttyolnak a bekaka, annyira jo ezt hallgatni, foleg Ella utan, ahol a bazsevalo zenekart hallgattuk mindket este.

Miutan lepakoltunk, elmentunk vacsit nezni. Nem sok hely kozul valaszthattunk, mert valahogy itt nincsenek kajaldak. Egy helyet talaltam, oda be is ultunk, a kottura eloszor 200 rupias arat mondtak, a fizeteskor vegul 250 lett belole, de ezzel akkor mar nem foglalkoztunk. A vacsi finom volt, meg viezt is kaptunk, ami valoszinuleg a csapbol szarmazott. Eloszor gyanakodva neztuk, aztan megkostoltuk biztunk az edzett gyomrunkban es az arak aldasos hatasaban, remeltuk, hogy nem lesz tole semmi bajunk (amugy eddig nem is lett).

Ma reggel 7-re kertuk a reggelit, de kb 7.24 lett, mire mindent kihoztak. 8-kor akartunk indulni, ebbol vegul fel 9-es indulas lett, sajnos nem tudunk gyorsan osszekeszulni. A reggeli piritos volt vajjal es dzsemmel (vszinu ananasz lekvar volt), omlett es ezen felul meg curd (bivaly) joghurt kitul palma viragjabol keszult sziruppal. Ez utobbi nagyon finom, foleg banannal osszekeverve. Itt sikerult innunk jo kavet eloszor, ezek a kedves emberek nem igazan tudjak, mi a jo kave. Palival az volt a szerencsenk, hogy jart kulfoldon sokfele, igy vagja azt, milyen is a jo kave igazan.

A turara dzsippel mentunk. Barmennyire is eroskodtunk, hogy jo lesz nekunk a tuktuk, raadasul negyunknek, azt mondta Pali, hogy elegge rossz oda az út, kell a dzsip. Utolag belattuk, hoy igaza van, szornyen razott az ut, mire odaertunk, franko kis hanyinegerem lett, amirol elso korben azt gondoltam, hogy az elozo esti víz ivas eredmenye. De mivel csak nekem volt, meg el is mult kb egy fel uveg kola megivasa utan, igy nagy jelentoseget innentol kezdve nem tulajdonitottam neki.

Az esoerdo maga volt a csoda. Lattunk csomo madarat, koztuk sast es kingfishert. Hulloallatot, mint pl zold kerti gyikot, zold viperat es ezerlabut. Voltak kisebb, nagyobb pokok is. Kb vagy 6 orat turaztunk az erdoben, amit elegge megnehezitett az, hogy sajnos az elozo esti eso miatt a picokat igencsak feltamadtak. Szerencsere nalunk voltak a pioca zoknik, amiket a Tesom csinalt meg nekunk Borneora. Ott nem kellett vegul hasznalnunk, de itt viszont igen. Hiaba volt Palinal so, amivel bekentem a labamat (ezt allitolag nem szeretik a piocak), nem hasznalt, ezert 3 sikeresen haritott piocatamadas utan ugy dontottem, hogy ideje lesz felvenni a zoknit. Par percen belul vegul mindenkin mar rajta volt. Ahogy mentunk egyre beljebb a surube, egyre tobben jottek, vegul kb mar csak a labunkat neztuk. A selfie bot vege nagyszeru piocaleloko eszkoznek bizonyult, az alattomos kis tamadokat ezzel lokdostem le. Ha meg nem sikerult, akkor szoltam Palinak, o levette, osszetekerte oket galacsinna es elpockolte oket es kozben jokat nevetett, hogy a piocakat epp most reptette el valamelyik tavoli kontinensre.

Mire a vizeseshez ertunk, mar elegge elegunk volt a piocakbol. Ott gyorsan atoltoztuk, hogy furodjunk egyet, Dog melegunk volt, folyt rolunk a viz. Zsbol a ver is, ugyanis egy kamikaze tamado megcsapolta. Valosziluleg egy levelrol jutott el a hasara, ugyanis amikor levette a polojat, meg folyt a kis friss piros vere folyamatosan, ugyhogy nemreg eshetett le rola. A poloja is veres lett es eleg nehezen allt is el a verzes. Ketszer is atragasztottuk a dzsungiban a sebet. Aztan meg visszafele egy eljutott a bokajaig, de az csak eppen racuppant, meg nem allt neki a teljes erovel torteno verszivasnak, igy az a seb csak kicsit verzett.

Miutan hazaertunk, a fiuk kottu futarra valtoztak, elmentek tuktukkal sorert, meg aztan kertek elvitelre 4 kottut, amiket itt kinn a teraszon ettunk meg, mikozben Francis, a macska itt volt velunk es a megmaradt csirkecsontokat falatozta mellettunk. Aztan meg soroztunk es beszelgettunk, no meg Zsvel dominoztunk egyet. A szerencse most nekem kedvezett, 3 korbol kettot en nyertem*. :)

*Szerinte, mivel utanam kozvetlenul o is letette az utso lapjat, ezert az utso jatszam dontetlen lett. Legyen igy. :) 

A bejegyzés trackback címe:

https://kandzsnagykalandjai.blog.hu/api/trackback/id/tr8513790884

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása