K&Zs nagy kalandjai

K&Zs nagy kalandjai

Teotihuacan

2019. február 04. - Kittcsi83

Amikor visszafele megyunk az utazasaink soran az idoben (azaz nyugat fele), az mindig azzal jar, hogy a jetlag miatt altalaban koran felebredunk es nem sikerul azonnal az atallas. Mar masodik napja meg a szokasosnal is korabban felebredek/felebredunk. Ma mar hajnali 5-kor felebredtem es nem is sikerult visszaaludni. Lassan masfel oraja hallgatjuk Puebla reggeli forgalmat az agyban fekve, jol betakarozva, mert tok hideg van itt estere, jo magasan vagyunk (2139 m). Ma varosnezes lesz a program, de nezzuk csak, mi tortent az elmult masfel napban.

A repulout legizgalmasabb resze az volt, hogy Gronland felett repultunk! Annyira csodaszep volt felulrol a taj, nem gyoztunk fotozni es betelni vele. Olyan erzesunk volt, hogy nagyon alacsonyan szallunk, mert nagyon kozelinek latszodott minden. Meg is kerdeztem Evi baratnomet, lehetseges-e ez. Mondta, hogy a repulo mehet, ahol akar, az idojarastol is sok fugg nyilvan. Minel alacsonyabban megy, annal gyorsabb, de tobb kerozint eget el. Ott repulnek altalaban, ahol a legjobban tolja a gepet a szel/nincs vihar. Vissza is neztuk a Flightradaron, vegul „csak” 9700-on repultunk ott, jol becsapott minket az erzekelesunk. Amugy a Lufthansara nem lehet panaszunk, kenyelmes volt a gep, egy oooriasi Boeing 747-800-assal jottunk, ami a nagyobbik Jumbojuk. Imadom a pupos repuloket, mielott leszalltunk, fel is szaladtunk az emeletre korbenezni egy masodpercre. Bizom benne, hogy majd egyszer lesz arra lehetosegunk, hogy ott utazzunk!

A repteren a gyors bevandorlast egy lassu kocsifelveves kovette, vagy fel orat ott alltunk, mire a no a kocsiberlesnel minden adminisztraciot elvegzett. Egy nagyon szep kek szinu Volkswagen Jettank van (Zs: amerikai piacra keszult modell, otthon ezt Passatnak hivjak), szuper egy jargany. Ami miatt meg nagyon orulunk ennek az autonak, hogy eleg nagy a csomagtartoja (ami azert szerencses, mert Á ismét a dupla meretu borondjevel jott, amit igazabol most E tulajdonol, mert borondot csereltek. Ahogy en is, ugy Á is mosatni keszul feluton. Belefer mind a negy borond es a hatozsakok is, ugyhogy kenyelmesen utazunk). A repterre meg visszamentunk penzt valtani, Á-t majdnem megutotte a guta, hogy az Eurot sokkal jobban valtjak, mint a dollart.

Az utunk, ugye az elozo het eleji program megvarialasnak koszonhetoen a Teotihuacanhoz vezetett. Jo ket ora volt, mire odaertunk, nagy volt a forgalom. Elfoglaltuk a szallast, Á-val meg ittunk egy welcome dio likort aztan bezuhantunk az agyba. Ugye tegnap reggel is mar koran fenn voltunk, bamultuk az ablakbol a piramisok fole emelkedo holegallonok sokasagat, majd 8-ra mindannyian osszeszedtuk magunkat es lementunk reggelizni. Kis gyumolcs, helyi kenyer, karamellszosz es lekvar volt a menu, nem tul sok, de arra jo, hogy ne ures hassal induljunk utnak.

Sikerult odaernunk nyitas utan nem sokkal, ami azzal az elonnyel jart, hogy meg viszonylag nem lepte el az emberek hada Teotihuacant. Kenyelmesen fel tudtunk maszni a Nap piramisra, nem kellett sorban allnunk egy percet sem. Lenyugozoen oriasi, 70 m magas, a vilag harmadik legnagyobb piramisa.  A tetejerol be lehet latni a teljes romvarost, a Holtak utjat es a Hold piramist. A Holtak utja elnevezes amugy az aztekoktol ered, akik azt hittek, hogy az utat szegelyezo kisebb emelvenyek sirokat takarnak, a regeszek szerint azonban ezek csak szertartasi celokat szolgaltak. Az ut a Hold piramisnal vegzodik, ketoldalt templomok romjai sorakoznak. A Hold piramis amugy kisebb. Mindketto eredetileg sotetpiros szinure volt festve. A Holtak utja kezdetenel all a Quetzalcoatl, a Tollas KIgyo piramisa, ami eleg jo allapotban megmaradt, ide mi E-val vegul nem setaltunk el, mert nagyon messze volt. Egesz nap boklasztunk a romok kozott, bamultuk a piramisokat es a kaktuszokat is, mert beloluk is nagyon sok van am. Del korulre mar rengetegen voltak, Á-ek kiszaladtak a parkolohoz kalapot vasarolni, majd mikor jottek vissza mondtak, hogy a Nap piramisahoz a sor a piramos masik oldalan er veget, neto 2 orat kellett valoszinu akkor mar sorban allni ahhoz, hogy valaki fel tudjon menni ra.

Nagyjabol 5 orat voltunk itt, majd utana az ut melletti „food court”-hoz mentunk, mert mar mindannyian nagyon ehesek voltunk. Itt ettunk Pambazost, ami egy szendvics szeru valami volt megsutve, benne csirkevel, kis sajttal es salataval, kicsit csipos salsaval, ja meg valami tejfol szeruseggel, isteni volt. Aztan ittunk egy Micheladat, ami egy specko helyi sor koktel. Tesznek bele sot, lime juice-t, a pohar szelere, meg paradicsom szoszt kevernek ossze csilivel, fuszerekkel. Erdekes elegy, nem lesz a kedvencem, de megkostolni jo volt. Mikor az estebeddel vegeztunk, elmentunk meg megnezni egy palotat, aztan visszamentunk a csomagjainkert es elindultunk Pueblaba.

Masfel ora alatt ideertunk, ut kozben latuk a fustolgo Popocatepetl vulkant is, ami majdnem 5500 m magas! Mivel mar naplemente korul erkeztunk, elkepesztoen szep fenyek voltak korulotte, megvilagitva a kisebb-nagyobb fustfelhok elobukkanasat. A hotelt megtalaltuk konnyeden, kicuccoltunk, aztan elindultunk setalni. Egy kis boltban vettunk egy 1,2 literes sort, meg csilis mogyorot es sajtbundas mogyorot (olyan mint otthon a Mogyi) sorkorcsolyanak. A helyiek elegge megrokonyodve neztek rank, amikor meglattak, hogy az utcan setalgatva italozunk, ugyhogy azt sejtem, hogy itt ez nem megszokott, majd utana nezek, mi a szokas es a torveny. :)

A foteren volt mindenfele mutatvanyos, koztuk egy igazi Transformer is! Urdongot alakitotta, majd egy szempillantas alatt osszement kicsikocsiva, elkepesztoen jol megcsinalta a jelmezet! Ketszer is megneztuk az atvaltozast, nagyon meno volt az ember! Aztan mar mindannyian elegge elfaradtunk, ugyhogy ugy dontottunk, visszamegyunk a hotelbe es lefekszunk aludni. Ut kozben ettunk egy-egy tacot, majd hazasetaltunk kenylemesen. En egy masodperc alatt elaludtam, ahogy a fejemet letettem a parnara, a korai elalvas kovetkezmenyeit meg mar kifejtettem az iromanyom elejen. Szoval a mai tervem, hogy legalabb 11-ig megprobalom kihuzni az ebrenletet, hatha sikerul legalabb reggel 6-ig aludni. Meglatjuk!

A bejegyzés trackback címe:

https://kandzsnagykalandjai.blog.hu/api/trackback/id/tr8714607656

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása