K&Zs nagy kalandjai

K&Zs nagy kalandjai

Sivatagi kalandok

2022. február 23. - Kittcsi83

Koran reggel keltunk annak erdekeben, hogy 8-ra legkesobb odaerjunk az autokolcsonzobe es felvegyuk a jarganyunkat. A felkeles sikeres volt, az indulas kevesbe. Sajnos kijottunk a rutinbol az Uber hasznalatat illetoen, igy ugyesen olyan autot hivtunk, ami csak csomagot szallithat, embert nem. Vegul a negyedik kocsi tudott elvinni minket, az eleg nagy volt es embert is szallithatott. De ezt mar ugy hivtuk, hogy lemondtuk a fuvar rendelesunket es kertunk ujat, ember es csomagszallitasra. :-)

Uton a kolcsonzohoz lathattuk kicsit Bogota varosat. Mindenhol graffiti van, de tenyleg. Metro nincs, de helyette van zart savos busz rendszeruk, ahol ketcsuklos buszok kozlekednek. Ezek az uton kulon savban mennek, igy nem ragadnak be a forgalomba. Rengeteg kocsi van, igy emiatt egyik nap a paros, mig masik nap a paratlan rendszammal rendelkezo autok kozlekedhetnek kizarolag. Ezzel az intezkedessel egyreszt a dugokat akarjak csokkenteni, masreszt a szmogot is.

8 ora helyett vegul az Uberes benazas miatt 9-re ertunk a kolcsonzohoz Maga a folyamat nem volt egy egyszeru muvelet, netto ket es fel orat at tartott csupan. Ide meg nem ert el Zs es Á hire, hogy ezzel a ket fiuval nem nagyon lehet packazni es nehezen sikerul atverni oket. Itt is megprobalkoztak, keves sikerrel. Alapos atvizsgalas es fotozgatas utan, kb fel 12-kor el is tudtunk indulni.

 

Vissza kellett meg mennunk penzt valtani a varosba, ezt egy plazaban oldottuk meg vegul. Bar ez nem igazan esett utba, de ennek a kerulnonek az elonye az volt, hogy kis autos varosnezesben volt reszunk. Bogota tenyleg nem egy szep varos. Ezek a graffitik szinesse teszik, de ezen kivul semmi extra. Azt nagyon birom, hogy az utcan itt is lehet kapni mindent, ami kellhet. Az utra pl egy ferfitol vettunk szendvicseket, aki a sajat kocsijabol arulta azokat az egyik kisebb utcaban. Zs meg vett meglepetest is, egy kis poharban volt 6-7 darab narancssarga kerek valami, mezzel leontve. Megkostolva olyan volt, mint a a sutotok. Nekem nem izlett annyira, Zsnek tetszett. A neve amugy chontaduro. Ahogy jottunk kifele a varosbol, lattuk a favellakat is. Eleg nagy, egybefuggo teruleten helyezkedik el amugy. Szomoru latni, hogy ennyire sok ember el meg ilyen korulmenyek kozott.

 

Az ut Villaviejaba vegul osszesen vagy 8 orasra sikeredett. Egyreszt nem nagyon lehet itt gyorsan menni. Vagy sebessegmero kamera van, vagy 30-as tabla, vagy fekvorendor (a durvabb fajtabol) vagy ezeknek kombinacioja. Harom navigaciot is hasznalunk (Google, Waze es Maps.me), az a legjobb, hogy mindharom mindig mast mond. Tobbszor futottunk bele utepitesbe, emiatt is lett vegul ilyen hosszu az ut. Na meg amiatt is, mert lekestuk a kompot, amivel at tudtunk volna menni konnyeden a varosba es nem kellett volna kerulni. De sajnos hatkor elment az utso komp, mi meg kesobb ertunk oda az atkelohoz, igy maradt a hatalmas kerules az elso hid fele, ami atvisz a folyon. Keso este vegul megerkeztunk, aztan kimerulve az agyba doltunk.

 

Villaviejat azert tettuk be a programunkba, mert itt van a csodas Tatacoa sivatag, ahol lehet kirandulni. Van egy szurke es egy voros resz, a kettot egymastol egy ut valasztja csupan el, megis olyan, mintha mas-mas videken jarnank. 

 

Egy gyors reggelit kovetoen mar utnak is indultunk, ugy sejtettuk, hogy itt igazan meleg lesz, nem akartunk annyira nap kozben az ezer fokban maszkalni. Eloszor a szurke sivatagba mentunk, de kisebb technikai malor miatt nem azt a trekket talaltuk meg, amit valojaban kineztunk. Ez egy rovidebb volt, csupan csak masfel km, de az ut rovidsege nem jelentette azt, hogy hamar meg lehet csinalni. Az ut saras volt tobb helyen is, nehezen lehetett menni. De a latvany karpotolt a "szenvedesert". Az ut vegen pedig egy strand volt, harom kisebb medence is volt, ahol lehetett furdeni, kemeny 600 Ft-ert. A medence keksege es a szurke sivatag kontrasztja lenyugozo volt. Ittunk egy sort, aztan mentunk tovabb, Zs vegul megtalalta az eredetileg kinezett turank kezdopontjat. Elgurultunk oda, de aztan ugy dontottunk, nem megyunk rajta vegig. Ekkor mar dogleszto hoseg volt, omlott rolunk a viz. Felmentunk az egyik kozeli kilatoponthoz, ami egyben szelfipontkent is uzemel, aztan visszaindultunk a hotelbe. 

 

A varosban talaltunk egy jo kavezot, ahol vegre ittunk finom, igazi kolumbiai kavet, en citromos espressot ittam, nagyon finom volt. A hely igazi macska paradicsom volt, volt harom cica is, lehetett oket simogatni is. Az egyik egy felig sziami volt. :) a kavezoban szemben volt egy helyi etkezde, oda beultunk ebedelni. Mi E-vel rizses hust ettunk, a fiuk meg gombas csirket rizzsel. Az etterem kutyafan volt, volt harom eb is ott. Az ebed vegen ok igen jol jartak, megkaptak a maradek csontokat, kozel egyenlo aranyban szetosztva. A szallasra visszaerve furodtunk egyet a medenceben, igen jol esett ez a hosegben es 4-kor elindultunk vissza a voros sivatagba. Itt ket trekken mentunk vegig, mindketto egy kortura volt. A taj egyszeruen lenyugozo volt, a voros sziklak elott pompaztak az elenk zold kaktuszok. A latvannyal nem lehett betelni. Olyan volt egy kicsit az egesz, mint a Bryce kanyon az USA-ban, csak itt a fenyok helyett kaktuszok voltak. Kb ket orat turaztunk itt is, volt dagonyazos resz, de erdekes modon a sar, mire vege lett mindket turanak, eltunt szinte teljesen a ciponkrol. Bar keso delutan voltunk itt es elegge felhos volt az ido mar, megis dogmeleg volt meg ekkor is, jol esett a tura vegen egy jeghideg sor. Ulve a kanyon szelen, csak csodaltuk a panoramat. Korbevettek minket az Andok hegyei, neha csak tunodtunk, hogy a tabolban a felhot vagy a hegyvonulatot latjuk. Tervben volt meg a helyi csillagvizsgalo meglatogatasa is, de aztan errol letettunk, mert estere mar nagyon befelhosodott az eg. Hazakocsikaztunk, beszaladtunk meg a zoldsegeshez, ahol vettunk banant, passion fruitot es ananaszt is. Este meg kiultunk kicsit beszelgetni, iszogatni, aztan eltettunk magunkat holnapra.

A bejegyzés trackback címe:

https://kandzsnagykalandjai.blog.hu/api/trackback/id/tr2817757396

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Terézia Petényi 2022.02.26. 21:29:17

Köszönöm az érdekes beszámolót a jó képeket,további szép emlékgyüjtést!Vigyázzatok magatokra,vigyázzatok egymásra.Puszi
süti beállítások módosítása