K&Zs nagy kalandjai

K&Zs nagy kalandjai

La Piedra

2022. március 03. - Kittcsi83

Mikor terveztuk az utazast, egy este epp egyedul voltam otthon es bongesztem szallasok utan, raktam ossze az utitervet. A youtube-on egy remek Above & Beyond mixre akadtam, gondoltam, jo lesz ez a hatterzenenek. Egyre tobbszor kaptam oda a fejem a jo szamok hallatan es a videoba belefeledkezve a helyszin is gyonyorunek tunt. A hely ugyan fel volt tuntetve a videon, hol van ez a buli pontosan, de az orszag nem. Ekkor rakerestem es meglattam, ez bizony nem mashol, mint Kolumbiaban van. Nem is volt kerdes, hogy ezt a csodas helyet beiktatjuk az utitervunkbe.A reggel 4 oras indulast tudtuk tartani, 340 km-ert kellett legyurnunk Guatape es El Panol hataraig, ahol a La Peidra talalhato. Alapvetoen az otthoni utviszonyok mellett ez nem lenne egy nagyon hosszu ut, de itt sajnos nem lehet nagyon tervezeni azzal, hogy az utvonaltervezok altal megadott idok realisak, tapasztalat alapjan ra kell szamolni kb 2-3 orat minden utra. Szerencsere az ut elso feleben lehetett haladni, meg ekkor nem voltak sokan az autopalyan es a kamionosok is tobbnyire aluszhattak, igy nem tartottak fel ok sem a forgalmat. Reggel fel 7 fele, amikor felebredtem az autoban, mar az elso dugoban varakoztunk. Sajnos ez meg tobbszor is elofordult az ut soran, na nem az elalvas (de, amugy az is :-) ), hanem a dugoban varakozas. Tobbszor kellett utvonalat terveztetnunk, hogy tudjunk haladni es ne egy lezart utszakaszra tereljen minket a Google vagy egy foldutra a hegy tetejen.

Az utunk Medellinen at vezetett vegul, amit nem bantam, mert igy volt lehetosegem latni, milyen oriasi ez a varos es milyen szep helyen van. Korbeolelik a hegyek, rendszeres lakok itt meg a felhok is, mert megulnek a volgyben. A kocsibol is latszodott mar a varos kettossege, de errol majd egy kicsit kesobb meselek (a kovetkezo post Medelline lesz teljes egeszeben).

A La Piedrahoz vegul 9 ora alatt ertunk oda, ami rengeteg azert, ha jobban belegondolunk egy ilyen "rovid" utszakaszon. Bar hetvege volt, megsem voltak sokan itt, par nem spanyolul beszelo turistan kivul leginkabb csak helyiek voltak. 

A szikla ket varos hataran, Guatape es El Penol hataran fekszik es mindket varos sajatjakent tekint ra. Amugy kb 200 meter magas, de ez csak a lathato resze, a tobbi a fold alatt van es velhetoen egy vulkankitoresbol alakult ki. A sziklat egy viztarozo veszi korul, nagyon hangulatos a latvany es a szikla tetejerol csodalatos panorama tarul elenk.

Felteve, ha a 659 lepcson at felmaszunk ra. 20-30 perc alatt siman fel lehet setalni, a gondot az okozza, hogy minden fordulonal azt erzi az ember, hogy meg kell allnia nezelodni, mint lat 20 meterrel magasabbrol. Kb semmi ujat, de megis meg-megall mindenki felfele menet. A panorama tenyleg lenyugozo, mi is sokat bambeszkodtunk. Sajnos az ido nem volt tul szep, a nem sutott a nap, igy a kepek sem lettek tul szepek, amiket ott csinaltunk. 

Leerve a sziklarol ittunk egy kavet meg egy mangos micheladat, majd visszaindultunk Medellinbe, ahol ket teljes napot terveztunk eltolteni. Keso este ertunk oda, de nem volt idonk pihenni, mert meg gyorsan el kellett szaladnunk mosatni. Egyreszt a vizes ruhainkra ez rafert, masreszt meg a fapados repjegyunknek koszonhetoen csak kabinboronddel jottunk a tobb, mint 3 hetre, igy mindenkeppen szukseges volt a mosas kb feluton. Szerencsere talaltam egy jo kis mosodat, a fiuk hoztak oda vacsit nekunk. Bo masfel ora elteltevel pedig a tiszta ruhainkkal egy Uberrel suhantunk vissza a hotelbe vegre aludni.

Ahogy irtam is, a kepek nem az igaziak, igy javaslom, kukkantsatok bele az alabbi videoba, milyen is egy szep napsuteses napon valojaban a La Piedra.

https://www.youtube.com/watch?v=MEzU1HvBo6Y

A bejegyzés trackback címe:

https://kandzsnagykalandjai.blog.hu/api/trackback/id/tr1617768766

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása